Geschiedenis van de dojo

Onze club is voortgevloeid uit twee andere dojo’s met een lange en rijke geschiedenis: “Aikikai Aikido Klub ACACIA” en “Nitchi Getsu.”

Aikikai Aikido Klub ACACIA is opgericht in 1978 door Prosper Hiel en dankt zijn naam aan de Stedelijke jongensschool Acacia in Mechelen waar de eerste lessen plaatsvonden. Al snel werd een tweede dojo geopend in Walem, die later verhuisde naar Duffel, en dan naar Bonheiden. Sinds 1983 vonden er ook lessen plaats in “Den Willecom” in Edegem; een dojo waar we de dag van vandaag nog steeds actief zijn.

“De Pros” zelf was een van de pioniers van aikido in Vlaanderen, een medeoprichter van de Vlaamse Aikido Vereniging, en een 6de dan Aikikai. Veel van zijn studenten zijn later ook hun eigen dojo begonnen: “Nitchi Getsu” in Lier, “En Shin” in Bouwel, “Ki Jin” in Beveren, Haasdonk en Temse, “Luang Prabang” in Laos, en “Aikido Ranst”.

Toen de Pros moest stoppen met aikido werden de lessen tijdelijk overgenomen door verschillende mensen, waaronder ook Peter Reynders. Na zijn overlijden in 2013 hebben Jef Snellings en Rudy Elsevier dan respectievelijk de dojo in Bonheiden en Edegem overgenomen. In 2020 stopte Rudy Elsevier met lesgeven en sindsdien wordt de dojo geleid door Roel Suetens.

De andere club die deel uitmaakt van onze oorsprong is Nitchi Getsu in Lier. Deze is in 1998 opgericht door twee leerlingen van Prosper Hiel: Greta Hiel en Chris Verhaeren. In 2010 stopte Greta en kwam de club opeenvolgend onder leiding van Erik Struys, Chris Verhaeren en Rudy Elsevier, om dan uiteindelijk in 2014 te herstarten als Aikido Mizu Dojo geleid door Roel Suetens.

In 2021 is dan besloten om de twee dojo’s in Edegem en Lier officiëel samen te laten werken onder de gemeenschappelijke naam:

Aikido Acacia Dojo’s

Ontmoet onze sensei

Wij staan met een heel team lesgevers of “sensei” klaar om aan jong en oud les te geven!

Roel Suetens

4e dan Aikikai

Dojo cho

Nick Schenkels

3e dan Aikikai

Koen Verheylezoon

2e dan Aikikai

Bartek Kozicki

2e dan Aikikai

Yarno Valgaerts

2e dan Aikikai

Elizabeth Hawley

1e dan Aikikai

Yeshe Grisar

1e dan Aikikai

Sam Lembrechts

1e kyu

Evi Boeren

3e kyu

Robin Van Cauwenberg

4e kyu